Skolelederbloggen

“We do not learn from experience…we learn from reflecting on experience.” – John Dewey

Skolelederens betydning for skolens digitale utvikling

Her er mine tanker rundt skolelederen og utviklingen av det digitale i dagens skole etter SDU14 – Skolen  i Digital Utvikling, et skolelederseminar.

I dag sliter mange skoler med å finne ut hvordan man skal utnytte de digitale verktøyene. Noen skoleledere har valgt å holde seg utenfor arenaen og lar enkeltlærere være pådrivere uten noe mål for skolen. Andre skoleledere tar styringen på ‘sin’ skole. Et viktig poeng jeg ser er at skoleledere og skoleeiere ikke kan flyte med, men må være med å ta styringen.

Den digitale utviklingen gir ikke automatisk bedre læring jo høyere maskintetthet man har. Det er viktig å utvikle metodikken. Det ser vi tydelig på mange videregående skoler hvor elevene i litt for mange situasjoner får anledning til å sitte på facebook, spille eller drive med andre ting mens læreren foreleser. Elevene selv ser problemet med de digitale fristelsene og ber om at lærerne legger opp undervisningen og har kontroll på klasseledelsen på en slik måte at man omgår fristelsene.

Hvorfor må vi så bruke IKT i undervisningen? Både i dag, og på sikt ser vi at konkurransen tiltar og den økonomiske maktbalansen i verden forskyves. Vi kan ikke jobbe billigere, så da må vi jobbe smartere. I følge SSB vil Norge i fremtiden kunne mangle kompetanse på riktig område og på høyt nok nivå om vi fortsetter som i dag.

Rektor Siri Gulseth sier rett ut at det er håpløst dersom ikke skolelederen er den som staker ut kursen og leder den digitale utviklingen på skolen. Ledelsen må ha oversikten og styringen. Det er rektor som må ta valgene. Det blir rektors oppgave å sørge for at strekket i laget blir minst mulig. Både elevene og lærerne må læres opp slik at de er mest mulig på samme nivå.

Hvorfor ser vi da ikke større endringsvilje blant skoleledere og skoleeiere i dag? Svaret, mener Siri Gulseth, ligger i eksamensformene. Den dagen eksamenene krever bruk av digitale verktøy for å lykkes vil alle skolene snu. Da har de skolene og de elevene som har vært utsatt for den digitale skolelederen være de som lykkes mest :-)

Published by

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s