Skolelederbloggen

“We do not learn from experience…we learn from reflecting on experience.” – John Dewey

Hvorfor en rektor bør undervise litt :-)

2015-01-12 17.53.13

Jeg husker en samtale jeg hadde med en rektor som gikk over i en annen stilling i kommunen. På mitt spørsmål om han ikke skulle prøve seg som lærer igjen svarte han at ‘det faget hadde han glemt for lengst’.

Jeg tror akkurat det er en stor utfordring i skolen. Når rektor glemmer hvordan man holder kontroll på en hel klasse, en hel dag – dag etter dag. Når rektor glemmer hvordan det er å stå i et klasserom hele dagen, eller ikke husker at man etter en dag i klasserommet kan være ganske utkjørt i hodet. Den dagen rektor glemmer alt dette så mister man noe av den forståelsen man også trenger for å drive en skole.

Misforstå meg rett. En rektor har mange arbeidsoppgaver og ansvar for mye og mange. Personalet skal år for år drives fremover til nye høyder. Alle skal utvikle seg og endre seg i takt med nye behov og endrede krav fra styringshold, men om man glemmer at lærerne også skal få sin egen hverdag til å henge sammen og om man glemmer hva som måtte til for å få til dette – så tror jeg det blir vanskelig for en rektor å styre på en måte som gjør at både elever, foreldre og lærere blir fornøyde.

Derfor er jeg glad for at jeg har anledning, og at jeg får tatt meg tid til å være vikar i både enkelttimer og hele dager. Jeg må fortsatt tenke og planlegge undervisningsopplegg.

Så egentlig har jeg bare en liten oppfordring i det nye året: Jeg velger å bruke mye tid med elever og mye tid i lærernes situasjon – og jeg oppfordrer alle andre rektorer til å gjøre det samme :-)

Published by

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s