Skolelederbloggen

“We do not learn from experience…we learn from reflecting on experience.” – John Dewey

Hva er innovasjon?

long-road-ahead

Skolebesøk
Skolen vår skal snart få besøk fra UDIR i forbindelse med et benchlearningsamarbeid de har med Skolverket i Sverige. 11 norske og 11 svenske rektorer som har deltatt i skolelederutdanning får være med på dette viderutdannings- / videreutviklingsprosjektet. Noe av bakgrunnen for prosjektet er OECD sine rapporter ‘Leadership for 21st Century Learning‘ og ‘Innovative Learning Environments Publication‘.

Vi har vært så heldige å bli plukket ut til å få være besøksskole i denne sammenhengen og da har det blitt viktig for meg å systematisere og å få ned tanker i forbindelse med hva vi driver med som faller innenfor disse kategoriene.

Innovasjon i skolen
Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge, sa i Motor 1/2015 dette om hva hun tenker er innovasjon: «Evnen til å fornye seg. Evnen til å være relevant. Evnen til kontinuerlig stille seg spørsmål som: Hvordan kan vi bli bedre, hvordan utfordre oss til å tenke nytt, hvilken rolle skal vi ha i fremtiden?»

Dette gjelder i høyeste grad for oss som jobber hver eneste dag for å levere i den norske skolen. Vi har mange hensyn å ta. Vi skal levere på egne, kommunale, nasjonale og internasjonale kartleggingstester samtidig som vi skal fornye oss, bli bedre og sørge for å innta en rolle som gjør at det vi holder på med er relevant for våre elever, som jo skal vokse opp, utdanne seg videre og jobbe i det 21. århundre.

Innovasjon handler ikke bare om å ta i bruk ny teknologi og nye pedagogiske ideer. Det handler like mye om å endre måter å bedrive undervisning på og lete etter nye måter å motivere elevene på slik at våre elever blir bedre rustet til å klare seg i det samfunnet de skal vokse opp i.

Det er et samfunn hvor informasjon vil være en veldig viktig del. Mennesker må kunne finne relevant informasjon, lese den og bearbeide den på en måte som gjør at man kan nyttiggjøre seg den i sin situasjon. Derfor er det ekstra viktig at elevene blir i stand til lese godt, lese raskt, finne akkurat den informasjonen de leter etter, samhandle med andre på nyttige måter og få produsert noe som gir mening for andre.

Ludvigsenutvalget
I Norge gleder vi oss til å se resultatene etter Ludvigsenutvalgets jobbing. Hva vil de ha å si til oss? Hva vil de ha å si til politikerne? Og sist, men ikke minst: Hva vil politikere, skoleeiere og skoleledere gjøre med det de har å si?

Noen av oss jobber allerede med å forme fremtidens skole og vi håper å få alle med den lange veien frem.

Published by

2 svar til «Hva er innovasjon?»

 1. Mye bra om innovasjon her!
  Savner perspektivet om at innovasjon skjer først og fremst i fellesskapet ved at kunnskap deles i et arbeidsmiljø med kultur for samtaler, refleksjon og deling. Forutsetningen for å skape slike arbeidsmiljøer er gjensidig tillit, innlevelse og god kommunikasjonsflyt.
  Ledernes viktigste oppgave blir å legge til rette for deling og bruk av både «ny» og kjent kunnskap.
  Innovasjon kan da defineres som en ny eller bedre løsning som er så god at folk vil ta den i bruk. Mye såkalt nytenkning og forskningsresultater i skolesammenheng har dessverre strandet på akkurat dette.

  Stå på! Veldig moro å følge dere på veien med å viderutvikle «verdens beste skole! »

  Anne

  1. Takk for innspill. Skal ta det med meg videre i arbeidet vårt :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s