Skolelederbloggen

“We do not learn from experience…we learn from reflecting on experience.” – John Dewey

Hvorfor trenger vi mer teknologibruk i skolen?

I sitt innlegg ‘Hva med de som hater skolen‘ avslutter Camilla Hagevold med ‘Kanskje denne jobben passer bedre for mennesker som bryr seg mindre enn det jeg gjør.’ Akkurat sånn føler jeg det om dagen også. Jeg kjenner det gjennom marg og bein. Kjenner det på hele kroppen. Dette at det er alt for få som ser, og som skjønner at skolen må forandres helt fra bunn og til topp. Det er så veldig mye som må endres og det føles så vanskelig å få alle til å forstå dette.

Vi må slutte med denne lærerstyrte skolen. Vi må la elevenes ønsker og kreativitet være det som styrer aktivitetene. Så må det bli oss skolefolk som sørger for at aktivitetene utformes slik at kunnskapsløftets mål nås. Akkurat dette er nok hovedgrunnen til at jeg ble skuffet over den lavtflyvende Ludvigsenrapporten også.

Elevene trenger ikke lekser – i kjent forstand. De trenger å ta med seg skolearbeid hjem, men de tradisjonelle leksene vi kjenner så godt trenger de ikke.

Vi må gi elevene den kompetansen som skal til for å takle fremtiden. Vi skal ikke gi dem kompetansen det var behov for i ‘gamle dager’.

Teknologiens påvirkning av skoleresultater
Foreløpig forskning viser at IKT har hatt liten påvirkning på skoleresultater. Hattie blir mye sitert når man skal se på hva som virker og hva som ikke virker i skolen. Teknologi kommer langt ned på den listen. Andre ting, som for eksempel tilbakemeldinger fra læreren, kommer høyt opp på listen.

Vi trenger å komme dit hvor teknologien er en del av bakgrunnsteppet. Hvor teknologuen bare er der, og bare virker, akkurat som lyset. Teknologien er et hjelpemiddel på veien mot en annen skole for elevene. Jeg pleier å si at det for meg ville vært uhørt å ansette en lærer og henvise denne læreren til en stasjonær datamaskin på arbeidsrommet, eller be læreren forsøke å hente en av datamaskinene i ladeskapet. Jeg mener det er like uhørt at dagens elever opplever den samme situasjonen.

Vi står nå ved en korsvei. Vi vet ikke hva som vil skje i fremtiden.Vi vet at verden har endret seg dramatisk i fohold til teknologi de siste årene. Barna som kom på skolen for første gang denne høsten er bare noen måneder eldre enn iPaden. De barna som kommer heretter er de første som har vokst opp med teknologien konstant på og rundt seg. På skolen bruker lærerne teknologi som et hjelpemiddel i hverdagen. Et hjelpemiddel som letter planlegging og hjennomføring for dem. Hvorfor skal ikke elevene få de samme mulighetene? Hvorfor skal ikke elevene ha den samme tilgangen til verktøyene vi voksne bruker?

På engelsk er det lett å skille mellom ordene teaching og learning. I skolen må vi snu det hele slik at elevene jobber mer selv med ‘learning’. På verdensbasis ser vi at det er teknologien som leder an så alle kan lære nesten hva de vil. Når barna våre vil lære seg noe nytt, noe de ikke kan fra før så går de gjerne til YouTube. Der har folk lagt opp videoer med instruksjoner om det aller meste. Topp 3 listen for verktøy brukt for å lære nye ting (learning) er for øyeblikket twitter, YouTube og Google docs. Allikevel brukes disse verktøyene sjelden til ‘teaching’. Noe å tenke på for oss skolefolk?

2015-10-17 09.46.20

Published by

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s