Skolelederbloggen

“We do not learn from experience…we learn from reflecting on experience.” – John Dewey

På tide å tenke helt nytt i skolen?

Den skolen vi kjenner, det skolesystemet vi er vant til, har eksistert i mindre enn 200 år. Menneskene har eksistert i titusener av år. Lært har vi gjort hele tiden allikevel.

Før i tiden lærte man ved å være med de voksne. Så kom behovet for en felles plattform for at man sammen skulle bygge samfunnet. Nå ser vi mange bedrifter som ansetter etter hva man kan bidra med – ikke ut fra hvilken skole du kommer fra.

På engelsk skiller man mellom ‘teaching’ og ‘learning’. Et skille man ikke gjør på norsk. Det største verktøyet for ‘learning’ i verden er akkurat nå YouTube. YouTube som læringsarena har jevnt og trutt steget de siste årene.

Allikevel ser og hører vi kommentarer rundt oss av voksne utdannede mennesker som fortsatt tror at skoler og klasserom hvor pultene står en og en i bussformasjon (som det kalles), hvor læreren står foran og formidler all verdens kunnskap – er den eneste fornuftige formen for skole (https://mittflippadeklassrum.wordpress.com/2015/12/02/skola-pa-riktigt/).

Når jeg så leser kronikker som dette; http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Vi-foreslar-et-nytt-universitet—fritt-for-politikere-og-byrakrater–Einar-N-Strommen-og-Tor-G-Syvertsen-8280053.html så kjenner jeg at det føles skremmende å vite hva vi fortsatt sender ungdommen til etter fullført grunnskole. Spesielt når vi vet at det ikke er dette det vil være behov for i arbeidslivet senere. Det er fortsatt for mange som tror at skole skal være slik det har vært de siste 100 årene. Det er for mange som ikke har skjønt, som kronikken sier at; «Systemet er utdatert»…

Det hjelper lite når politikere og andre ikke klarer å tenke utenfor boksen og se at samfunnet vårt trenger en helt annen skole og et helt annet system.

Heldigvis er det i alle fall gode muligheter de neste årene for oss som vil noe annet med grunnskolen. For oss er det en fantastisk tid å få være med på (http://annmichaelsen.com/2015/12/15/this-is-a-most-amazing-time-to-be-a-learner/). I løpet av de neste 5-20 årene vil vi se store endringer i hvordan skole drives og hva skole skal være. Noen av oss vil være med på drive det fremover mens andre vil måtte følge etter. Uansett vil 2016 bringe mye nytt og fremtiden ser heldigvis lys ut – for noen av oss :-)

Godt Nytt År!

Published by

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s